playmix.blogg.se

2019-06-19
13:53:00

Star Wars Prisfest!

1985 slutade Kenner tillverka Star Wars leksakerna (om vi bortser från Droids & Ewoks, och det kan vi väl i ärlighetens namn gärna göra!?) efter minskad försäljning och intresse över hela världen, förutom i Sverige där den sena starten SW leksaksfebern (82/83) fortfarande var rådande.  Den nordiska generalagenturen och General Mills officiella samarbetspartner, PlayMix (ägt av BRIO), gav inte upp pga att Kenner slutat tillverka leksakerna, utan man sökte med ljus och lykta mellan 85-87 efter gamla lager av toys att köpa in för att kunna sälja och tillgodose efterfrågan som fortfarande var hög i lilla Sverige.

 

Med vetskapen om att leksakernas inte längre producerades ville man verkligen försöka krama ut det sista av SW man kunde, så för att hålla intresset och försäljningen uppe gjorde man en priskampanj för SW till leksaksbutikerna. Figurerna var såklart de mest populära leksakerna och dom visste man att man fortfarande kunde få tag på relativt enkelt, så detta landade i en prisfest-kampanj där butikerna kunde köpa in figurer för nästan halva priset och sälja dom i en kampanj med utpriset på endast 19:90kr (ord pris 34.90) vid köp av minst 96st figurer i en låda. Så PlayMix gjorde ett utskick med denna information, förutom figurerna fick butikerna displaymaterial för att stödja kampanjen, samt bra pris på mini-rigen AST-5. Med en egen unikt plåtat bild skickades detta ut:

 
Det överstrukna är en beställning en säljare skrev ner där en handlare handlade hela 960st figurer. Tänk att idag köpa hem 960 figurer på kort för under 10.000kr :)

 

Vad var då butiksmaterialet för något? Sedan tidigare vet vi att PlayMix gjort en POTF logo skylt, som enda land förutom USA (som bara gjorde en header för ett ställ med POTF logon), denna skylt är precis som Kenners header enormt ovanlig idag och bara 2 ex är kända av denna skylt, so far ska man tillägga.

En handritad skiss på störtstället för att stödja kampanjen kan vi se här:

 

Men blev den verkligen så med POTF logon? Vi vet sen tidigare att dessa typer av skisser kunde och ändrades innan den slutgiltiga layouten blev godkänd. Detta ställ är verkligen en holy grail för mig som samlare, men har aldrig sett eller hört talas om någon som minns något liknande. men för ca 1 år sedan dök en ny svensk skylt upp i SSWC-gruppen på Facebook via medlemmen Tobbe Söderqvist. Vid en första anblick ser det ut som en butik gjort denna själv utifrån artwork från små foldrar som gjordes i ett gäng europeiska länder. Och en prisstjärna klistrats dit, men vid närmre inspektion är allt tryckt i offset (en old school tryckteknik) inkl prisstjärnan och priset.

 

 

 

 
Skylten har dessutom två fabriksstansade halvcirklar nertill som visar att den suttit i någon form av ställ och inte varit ämnat att hängas upp som många andra skyltar från PlayMix med hål för upphängning upptill.

 

Vad är jag då på väg med detta? Med tanke på det tryckta priset som matchar kampanjen PlayMix gjorde tror jag att det slutgiltiga skylten för skissen ovan blev så här istället för med POTF logo .Inga andra kampanjer jag sett i alla papper och utskick matchar detta enormt billiga pris. Och med tanke på att PlayMix verkligen klipp och klistrade med material och inte brydde sig om att vara konsekventa eller tidsenliga alla gånger, bedömer jag det som ganska sannolikt att denna skylt tillhörde deras ”Star Wars Prisfest-kampanj” och var toppskylten till störtstället. Stället har tyvärr aldrig dykt upp så kommer någon ihåg det eller rent av har ett, maila mig gärna på [email protected]. Skulle nu min teori stämma att detta är kampanjskylten kan man lugnt konstatera att det är synd att POTF logon inte användes istället för ROTJ, men den logon var redan färdigtryckt på detta europeiska material så jag tror det bara var enklare att behålla den istället för att uppdatera och försöka få in POTF logon istället.

 

Oavsett vad är det en fantastisk ”ny” upptäckt av skylt som garanterat gjordes av PlayMix. Återanvändandet av det grymma europeiska artworket gör den ännu mer intressant för min del, och priset per figur får en att drömma om att ta en Delorean till 1986 och köpa på sig lådvis med figurer på kort till det magiska priset av 19.90kr…

 
Tyvärr inga priser på figurerna i denna Stor&Litenm julkatalog från kampanjtiden, men en bild från samma photo-shoot som framsidan på PlayMix vykort...
 
Bidrag från SSWC medlemmar:
 
Trilogo Leia Poncho och ROTJ Chirpa från Henrik Hedberg...