playmix.blogg.se

2018-12-28
16:20:00

Häftig science fiction i Stjärnornas Krig

Den 2 oktober 1984 var första gången Stjärnornas krig sändes på TV i Sverige. Och tajmingen kunde nog inte vara mycket bättre, åtminstone inte för alla kids som var för små för att se den på bio 1977 (eller uppföljarna som året innan slutat gå på bio) och framförallt inte för PlayMix som drygt 1,5 år tidigare fått licensen för Star Wars leksakerna i norden.  Innan dess fanns knappt SW leksaker att tillgå, men detta ändrade PlayMix snabbt på, och första TV sändningen gav en rejäl extra skjuts i försäljning och ännu större populäritet. Något BRIO’s dotterföretag tidigt kunde förutspå och utnyttja. Jag kommer själv ihåg denna sändning mycket väl, som 7-åring var detta första gången jag såg Star Wars och suget efter leksaker för denna ”häftiga science fiction” blev genast stort. jag såg den otaliga gånger hos min kompis Jenny som hade den inspelad på VHS, precis som samlarkollegan Christian Nilsson hade och fortfarande har kvar sitt VHS band med inspelningen.

 

 
 
 
Inför sändningen fick Kanal 2 självklart hjälp av diverse tidningar och unga fans. Här en recension från Knut på 12 bast i tidningen Året Runt som storsamlaren Krille Söderlund sparat, ÅR publicerade även en ”idolbild” på R2-D2 och C-3PO.

 

En annan medlem i SSWC (Swedish Star Wars Collectors och samlarkollega, Peter Boström, var så pass ambitiös att han satte ihop en 8-sidig presentation av filmen inför TV-visningen.

 

Ett tablå-utklipp från visningsdagen som Peter Shaub sparat beskriver filmen på ett sätt som får en att tro att tablå-skribenten i hemlighet vill vara poet och författare.

 

Men vad gjorde då detta lilla småländska företaget PlayMix för att dra nytta av TV-sändningen? Man satte ihop ett litet kit för leksaksbutikerna att använda sig av. För att uppmärksamma butikerna om detta skickade man ut ett DR i form av ett vykort som berättade om TV-sändningen och att de senare skulle skicka ut en skyltsats och ett annonsavdrag för att ”fullt ut kunna utnyttja den draghjälp TV erbjuder”. Skyltsatsen kom per automatik i en av PlayMix många beställningar av leksaker (se spec på faktura nedan) och annonsavdraget kom med deras PlayMix Nytt som skickades (och/eller delades ut av säljare) den 19 september 1984. Tyvärr har inget annonsavdrag för denna kampanj dykt upp än, skulle du hitta eller rent av sitta på ett så hör mer än gärna av dig med bild till rendahlATechobase.nu. Utöver filmaffisch-skylten skickades även Årtusende Falken och ROTJ skyltar med för att få till så bra butiksexponeringar som möjligt.

 
 
 
 


När displayen med filmaffischmotivet först dök upp för ca 3 år sen trodde vi samlare först att det var en skylt för videobutiker, men med lite efterforskning om skyltens ursprung och sen när ytterligare material dykt upp, rådde det ingen tvekam om att det var PlayMix som gjorde dessa. PlayMix interna reklam-man kommer t o m ihåg när dessa gjordes och hur de första exemplaren gjordes för hand av honom där bio-affischer limmades upp på kartong innan en hel serie trycktes på riktigt. 

 

Vi avslutar denna lilla artikel med kanal 2’s hallåa Gunilla Linders sköna presentation av filmen inför sändningen den 2 oktober kl 19.30 1984: 

 

2:14 in på YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=ldLcLx_S8ao